Tuulintupa - TuuliStuga

Saturday, June 30, 2007

Heinäkuu - Juli

Niin vain taas uusi kuukausi pyörähtää käyntiin. Eilen vietin syntymäpäivääni, joka on aina ollut kesän kohokohta. Jotenkin tuntuu siltä että sen jälkeen kesä taittuu ja käännytään loppua kohti, vaikka nythän kesä on vasta kauneimmillaan!
Anoppi kävi lounaalla, yritimme istua ulkona syömässä sateessa ja tuulessa. Terassilla on tosin katto, mutta kaikkia paleli. Kahvit joimmekin sitten sisällä.
Illemmalla tuli Kalastajaveljeni vajavaisen perheensä kanssa, toinen lapsista oli harjoitusleirillä. Metsästäjäveljeni ei päässytkään, mutta pitkäaikainen Ystävätär tuli yllätysvierailulle. Meillä oli oikein viihtyisä ilta. Istuimme vapaaehtoisesti sisällä. Äiti soitti, yksi langoista soitti, kakkosanoppi soitti, ystävätär lähetti tekstiviestiä ja blogiystävä soitti! Todella iloinen yllätys joka lämmittää vieläkin!

Tänään oli suunnitelmissani lähteä myymään kirpputorille, mutta taivas näyttää uhkaavan sateiselta, joten jätän sen seuraavaan kertaan. Tuleehan noita mahdollisuuksia lisää joka viikonloppu, joten ei huvita lähteä tänään palelemaan. Luulisin, että kävijämääräkin on paljon suurempi kauniilla säällä. Siispä tämän sunnuntain vietän aivan rauhallisesti, Tytär tulee iltapäivällä kotiin festivaaleilta!


Så har vi kommit till en ny månad igen! Igår firade jag min födelsedag, som brukar vara sommarens höjdpunkt och efter den vänder den till mörkare tider. Fast egentligen är ju sommaren som vackrast just nu... Svärmor var på lunch, vi försökte sitta ute, men var tvungna att ta oss inomhus och dricka kaffe. Det både regnade och blåste kallt. På kvällen kom en av bröderna med sin reducerad familj, brorsdottern var på träningsläger. Den andra brodern kunde tyvärr inte komma, men däremot kom en gammal väninna på överraskningsvisit. Vi hade en mycket trevlig kävll. Mamma ringde, en svåger ringde, svärmor nr 2 ringde, en väninna skickade SMS och en bloggkompis ringde! Det var en riktigt rolig överraskning som värmer fortfarande!

Idag hade jag tänkt åka och sälja på bakluckeloppis, men vädret verkar så ostadigt så jag skippar det. Det kommer ju nya tillfällen varje helg så det finns ingen anledning att åka dit och frysa. Jag skulle tro att även besökarna föredrar fint väder. Så det blir en lugn dag idag, Dottern (och kameran) kommer hem i eftermiddag från festivalen!

Friday, June 29, 2007

Kuvatonta kertomaa...

Tytär vei kameran mukanaan festareille, saan sen vasta sunnuntaina takaisin ja nyt tietenkin tuntuu, että on kaikenlaista kuvattavaa! Ensinnäkin sain postia Laukkuvaihdon takia: 2 kivaa erilaista kukkakuvioista kesäkassia Elmeriltä (ei linkkiä, koska E on blogiton), SUURKIITOS!

Koukulla syntymässä laukku turkoosista puuvillalangasta. Laukku sen takia, kun lankamäärä ei riitä muuhun. Puuvillalangasta, koska haluan sen alta pois. Mun ja puuvillalankojen välillä on - sanoisinko solmuja - tällä hetkellä. En koskaan ole mielestäni onnistunut neulomaan puuvillalangasta mitään kivaa, mutta aina sitä vain ilmestyy tähän huusholliin, ilmeisesti kauniiden väriensä takia. Laukku tulee olemaan virkattu ja se onneksi luonnistuu oikein hyvin. Olen jo kiinnittämässä sankoja!

Kävin ruokakaupassa huomista syntymäpäivääni varten, olen kutsunut Anopin lounaalle ja veljeni perheineen illalla grillaamaan. Mies on sitä mieltä, etten saa tehdä mitään (?!) syntymäpäivänäni, en ainakaan ruokaa, ja se säätelee menyyt. Hän ei nimittäin ole mikään virtuoosi keittiössä, mutta annan hänen silti siellä häärätä. Täytyy siis keksiä ruoat, joita ei voi pilata ja valvoa salaa touhuja, mutta silti antaa hänen luulla tekevänsä kaiken. Eikä minua ole kielletty etukäteen valmistelemasta mitään. Voihan grillilihan laittaa marinoitumaan jo tänä iltana.... Nyt tuntuu että homma on jo hanskassa, aivan toisella tavalla kuin vuosi sitten, kun täytin 50 ja veljeni perheineen tulivat päivälliselle. Hermoilin jo monta päivää etukäteen kuinka ruoanlaitto tulee onnistumaan, mutta niinkuin useimmiten ennenkin, hermoilin aivan turhaan. Kaikki meni loistavasti! Minuun ainakin pätee kiinalainen sananlasku: huolellinen ihminen on aina huolissaan.

Miehellä on tänään viimeinen työpäivä ennen neljän viikon lomaa. En muista, koska viimeksi olisi ollut niin pitkä yhteinen loma, tuntuu oikein mukavalta. Ensi viikko menee kotona puuhastellen, Mies ja Tytär puhuivat jo aikaisemmin Tyttären huoneen remontista. Minä olin kuin en olisi kuullutkaan, he saavat hoitaa homman kahdestaan alusta loppuun. Toisella viikolla on yksi juttu, joka pitää Miehen työllistettynä ainakin osan viikkoa ja kolmannella viikolla olemme Suomessa. Viimeinen viikko menee osaksi kotona ja osaksi lankoni kesämökillä. Silloin on myös Tall Ships' Races 2007 Tukholmassa, jota emme haluta missata. Olemme olleet näillä vanhojen laivojen festivaaleilla joka kerta kun ne on pidetty näissä maisemissa. Ihana tapahtuma!

Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

Thursday, June 28, 2007

Mustikatkin....

... alkavat kypsyä metsässä! Eilen maistoin ensimmäisiä. Viime viikolla jo tarkastelin varpuja, koska mustikkakakkaa oli useammassa paikassa ja tunnetusti linnut ilmoittavat omalla tavallaan ensimmäisistä kypsistä marjoista. Kyllä maistuivat hyviltä suoraan suuhun poimittuina! Aikaisin kypsyvät, viime vuonna poimin muistaakseni vasta heinäkuun puolessavälissä.

Kiitos kommenteista villatakkini suhteen - "toipuminen" on helpompaa lohdutusten kera. Olen päättänyt purkaa sen ja tarkistaa silmukkatiheyden ja tehdä uuden. Villatakki ei ole täysin valmis, joten ei sitä voi kenellekään antaa eikä ainakaan tällä hetkellä huvita edes tedä valmiiksi. Siis ilman purkamista siitä tulee UFO, joilla on porttikielto tähän taloon.

Tänään vien Tyttären junalle, hän lähtee elämänsä ensimmäisille musiikkifestivaaleille. Jo on aikakin 17-vuotiaalle, sanoo ikinuori tyttö sisälläni, kun taas huolehtivainen äiti yrittää pitää suunsa kiinni, ettei huolehtisi liikaa. Huolehtimisen aihetta ei pitäisi olla, koska lähtevä seura on luotettavaa ja Tyttärellä järki päässä, mutta minkäs voit, kun kaikenlaisia ajatuksia tulee mieleen? Tyttö sai onneksi taskurahat kasaan eikä ole sellaisia huolia. Ja toivon sydämestäni, että ilmat sallivat telttailijoita! Yritän myös muistella, missä elämän vaiheessa itse olin tuon ikäisenä. Sinä kesänä, kun täytin 18 vuotta, olin ensin taimitarhalla töissä taimien pakkaajana 3 viikkoa ja sain taskurahat kokoon lähtiessäni Göteborgiin töihin satamaan pakkaamaan banaaneja! Lähdin tyttökaverin kanssa, jonka sisar asui Göteborgissa ja jonka luona saimme asua hänen lähtiessään Suomeen lomalle. Banaaninpakkaajana olin 6 viikkoa ja niihin viikkoihin mahtui sekä hauskoja että ikäviä kokemuksia. Tuohon aikaan verrattuna Tyttären festivaalit haalistuvat aika lailla.... Jälkeenpäin olen ihmetellyt, että vanhempani uskalsivat päästää minut niinkin kauas, mutta kaikesta päätellen he luottivat sekä minuun että kaveriini ja kaverin (ventovieraaseen) sisareen. Sama luottamus minulla on oman Tyttäreeni suhteen. Hän ei kysynyt lupaa, vaan ilmoitti suunnitelmistaan hyvissä ajoin. Sen hän kuitenkin kysyi, että tulenko pahalle mielelle, jos hän ei ole kotona syntymäpäivänäni vaan tulee kotiin vasta seuraavana päivänä. Siitä tuli hyvä mieli! Sanoin ettei minulla mitään sitä vastaan ole, vietetään syntymäpäiviäni kahtena päivänä peräkkäin. Eri asia olisi ollut, jos täyttäisin pyöreitä.


Jasmiini kukkii ja tuoksuu lumoavasti sateen jälkeen

Tuesday, June 26, 2007

Ensimmäinen mansikka! - Den första jordgubben!

Tätä ei enää ole, söin sen ihan itse eilen ja maku oli taivaallinen! Yleensä annan aina ensimmäisen oman maan mansikan Tyttärelle (vanha traditio), mutta eilen tarvitsin lohtua: puuvillatakistani tuli aivan liian suuri! Minun kokoisiani siihen olisi mahtunut puolitoista. Harmittaa niin vietävästi.... Tein ohjeiden mukaan, mutta löysä käsialani teki taas tepposet. Se on niin suuri ettei mikään pieni tuunaus auta. Myös purkaminen tuntuu työläältä. Taitaa olla parasta, että annan sen hautua jonkin aikaa ja puran sitten, kun jaksan.
Tänään sataa, mutta se ei haittaa menoa. Pitäisi imuroida ja pyyhkiä pölyjäkin pitkästä aikaa. Neljä koneellista pyykkiä on pesty ja silitetty ja järjestelty kaappeihin. Myös pikkuvessa ja kylppäri on kuurattu kiiltäviksi. Tytär huomasi nimittäin alkuviikosta, että hänen tilillään on rahaa tasan 43 kruunua ja torstaina on lähtö festivaaleille Borlängeen. Silmissään selvä paniikki hän kyseli, olisiko töitä. Ainahan niitä tästä talosta löytyy, kun vain sovitaan korvauksista. Matkalippu oli onneksi jo maksettu ja ruokarahat hän saa kotoa, joten taskurahoiksi nuo tienestit riittävätkin. Annoin kuitenkin ymmärtää, että muutakin voisi tehdä, jos vain haluja riittää - myös myöhemmin kesäloman aikana.

Denna finns inte längre, jag åt upp den alldeles själv och smaken var gudomlig! Vanligtvis får Dottern året första jordgubb från eget land (gammal tradition), men igår behövde jag tröst: bomullskoftan misslyckades och blev alldeles för stor! En och en halv av min storlek skulle få plats i den. Tråkigt! Jag gjorde den efter beskrivningen, men min lösa handstil lurade mig igen. Den är så pass stor att inga små ändringar hjälper. Det känns även jobbigt att repa upp allt. Det bästa är väl om jag lägger den åt sidan och tar fram efter ett tag och repar upp, när jag orkar.
Idag regnar det, men det gör inget. Det är dags att dammsuga och dammtorka, det var längesen sist. Fyra tvättmaskiner är klara och även strykna och sorterade i garderober. Även lilla toan och badrummet är skurade och rena. Dottern upptäckte nämligen i förrgår att hon hade exakt 43 kr på sitt konto inför festivalresan till Borlänge nu på torsdag. Med panik i blicken frågade hon efter jobb och det finns ju alltid i detta hus, bara vi kommer överens om ersättningen. Biljetten är redan betald och matpengarna får hon av oss, så denna lön räcker till fickpengar. Jag lät henne förstå att det finns jobb även under resten av sommarlovet, om det skulle kännas aktuellt.

Monday, June 25, 2007

Kampaajalla - Hos frissan


Joka kampaajallakäynnin jälkeen lankavarastoni kasvaa! Tänään yritin mennä kiertotietä, etten olisi joutunut kiusaukseen, mutten onnistunut. Liikkeessä oli nimittäin ALE! Olin vähällä ottaa mukaan myös puoli kiloa Debbie Blissiä, puoleen hintaan, mutta viime tipassa vein pussin takaisin. Tämän ostoksen perustelin lähinnä itselleni, että onhan minulla pian syntymäpäivä. Ja tänään paistaa aurinko. Ja huomenna tulee normaali tili pitkästä aikaa. Ja lanka on kauniin väristä. 50 gr = 230 m. Ja hinta oli miinus 30%. Ja niin edelleen.... Ei siis suurempia vaikeuksia ylipuhua itseäni....
Efter varje besök hos frissan växer mitt garnförråd! I dag försökte jag ta en omväg förbi butiken för att inte frestas, men misslyckades. Det var nämligen REA i affären! Det var ytterst nära att jag köpte även ett halvt kilo Debbie Bliss, men i sista sekunden bar jag påsen tillbaka till reakorgen. Detta inköp gjorde jag i och med att jag fyller ju år snart. Och idag skiner solen. Och imorgon får jag riktig lön igen. Och garnet har så vacker färg. 50 gr = 230 m. Och priset var 30% lägre än normalt. Och så vidare.... Alltså inga större problem att övertyga mig själv....

Sunday, June 24, 2007

Kiva päivä! - En rolig dag!

Tänään on ollut hauskaa! Olimme nimittäin blogikoira Bellan kanssa pentutreffeillä sen kasvattajan luona. Emon lisäksi oli 6 muuta pentua paikalla, pennut ovat nyt runsaan vuoden ikäisiä eivätkä enää niin pentumaisia. Eka kerta, kun tavattiin ja oli todella kivaa. Ryhmäkuvia yritin ottaa, mutta ei niistä julkaisukelpoisia tullut yhdestäkään. Digikamera on niin hassu, että kun luulin ottaneeni 7 koirasta kuvan niin yhdestä näkyi hännänpää... Aika vilkkaita otuksia siis.... Videoille sain sentään kivoja filminpätkiä. Luulin, että Bella olisi jotenkin esittänyt tuntemisen merkkejä emonsa tavatessaan, samoin emo, mutta olivat kuin ventovieraita. Samoin kaikki muut pennut. Sulassa sovussa ne olivat kuitenkin kaikki, eikä kukaan ärhennellyt kenellekään vaan leikkivät kiltisti.
Idag har vi haft det riktigt roligt! Vi var nämligen på valpträff med blogghunden Bella hos hennes uppfödare. Förutom mamman träffade vi 6 av 10 syskon, valparna är drygt ett år gamla nu, alltså inte så valpiga längre. Det var första gången vi träffades och det var jättekul. Gruppbilder försökte jag ta en hel del, men inte en enda lyckades. Jag trodde att jag fått 7 st på en bild, men när jag kollade så var det knappt en bit av en svans med.. Digikameran har en tråkig fördröjning, det kan absolut inte vara fel på mig.... Och hundarna var otroligt livliga allihopa. Som tur var fick jag några lyckade videosnuttar med. Jag trodde att Bella skulle ha känt igen sin mamma och syskon på något sätt, men alla verkade helt främmande för varandra. De lekte jättesnällt och ingen bråkade i och för sig.

Ja sitten muutama kuva, ettei blogi jää ihan neuleettomaksi taas kerran. Aloitin kesäisen villatakin ennen pyhää ja olen päässyt melko hyvään vaiheeseen: ensimmäinen hiha on jo puolessavälissa. Etu- ja takakappaleet valmiit.
Och så några bilder så bloggen inte blir utan stickning igen. Jag började en somrig kofta strax före helgen och har kommit ganska långt: första ärmen är halvvägs och båda fram- samt bakstycket är klara.

Meidän piano on hyvä keskeneräisen neuleen säilytyspaikka... Vårt piano fungerar utmärkt som ett förvaringsställe för en halvfärdig stickning...

Hihanalku. Början på ärmen.


Tällainen siitä pitäisi tulla. Såhär är meningen att den skall se ut.

Saturday, June 23, 2007

Juhannus - Midsommar

Omat mansikat eivät ehtineet juhannusaaton jälkiruoaksi, yleensäkin ne kypsyvät vasta heinäkuussa. Tänä vuonna näyttää tulevan runsas sato tavallista aikaisemmin.
Mina egna jordgubbar hann inte till midsommaraftons efterrätt, men det brukar de inte göra heller. I år ser skörden att bli riklig och ovanligt tidig.

Ruusun nimi on Astrid Lindgren, istutin 5 ruusua kaksi vuotta sitten Gotlannin lomamatkan innoittamana. Tänä vuonna leikkasin ne lähes maan tasalle puutarhurilankoni ohjeiden mukaan ja hyvin lähtivät kasvamaan. Ensimmäiset kukat ovat puhkeamassa.
Rosen heter Astrid Lindgren, jag planterade 5 rosor för 2 år sedan efter en semestervecka på Gotland. I år skar jag ned dem kraftigt, enligt råd från svågern, som är trädgårdsmästare. Det verkade göra gott, första knopparna håller på att spricka.

Tämän ruusun sain äitienpäivänä monta vuotta sitten, ei sillä sen kummempaa nimeä kai ole. Kukkii kauniisti ja pitkään joka vuosi.
Denna ros fick jag för många år sedan på morsdag. Den blommar vackert och länge varje år.


Bataatti kasvaa niin että kohisee! Se pääsi ulos suojaiseen, mutta valoisaan paikkaan ja innostui työntämään versoja.
Sötpotatisen växer så det knakar! Jag tog ut den och placerade på ett skyddat men ljust ställe och det satte fart.








Friday, June 22, 2007

Oikein hyvää juhannusta! Ha en riktig bra midsommar!

Kukat ovat omalta tontilta, 7 erilaista kukkivaa kasvia. En taida laittaa niitä tyynyn alle ensi yönä, olenhan jo löytänyt oman prinssini.
Blommorna är alla från egen trädgård, 7 olika sorter som blommar samtidigt. Jag tänker nog ändå inte lägga dom under huvudkudden, jag har ju hittat min drömprins.

Thursday, June 21, 2007

Kylpyhuoneen verhot - Badrumsgardiner

Parasta heti aluksi ilmoittaa, että kuvat ovat huonot eivätkä tee oikeutta verhoille. Ensimmäinen näistä valmistui viime viikolla ja toinen pääsi mukaan Tallinnaan matkaneuleeksi. Valmistui eilisiltana. Olen tyytyväinen.
Dåliga bilder, dessa är mycket finare än vad de ser ut. Den första blev färdig förra vecka och den andra fick följa med till Tallinn. Färdig igår kväll. Själv är jag nöjd.



Salomoninsolmuja, yhteensä 132 gr jotain vanhaa sekoitelankaa. Koukku #3. Kaunis, hieman kiiltävä pinta.
Kärleksknutar, totalt 132 gr garn, som jag inte vet ursprunget av. Virknål #3. Vacker, litet glänsande yta.

Eilen oli taas todella kaunis ja lämmin kesäpäivä. Puutarhaa tarkistaessa löysin yhden valtavan ison ruskean etanan! Silmien väli 10 cm... ei sentään, koko pituus n. 10 cm. En osannut tunnistaa, oliko se tavallinen pohjoismaalainen iljetys vai espanjalainen tappajaversio. Meilläpäin on molempia, en tosin ole itse vielä omalta tontiltani löytänyt. Ne espanjalaiset pitäisi kuulema tappaa heti kun löytää. Kävin siis hakemassa keittiösakset ja varmuuden vuoksi leikkasin sen poikki. Yäk! Sisältä pursusi suolet ja muuta inhottavaa mönjää... Tämä limakasa piti sitten yrittää saada pois kivetykseltä, eihän minulla ollut hanskoja sillä hetkellä lähelläkään. Yritin nostaa sen tikuilla. Vaikeaa oli, mutta lopulta onnistuin. Onneksi niitä oli vain yksi, en tiedä kuinka monta olisin onnistunut tuhoamaan. Nyt täytyy tarkistaa, ettei se ole jättänyt miljoonia jälkeläisiä. Tänään onkin sitten taas sadepäivä eikä tarvitse kastella puutarhaa. Juhannukseksi on ennustettu "vaihtelevaa" säätä.
Igår var det en riktigt fin och vacker sommardag. I trädgården hittade jag en jättestor brun snigel. 10 cm mellan ögonen.... nej, inte riktigt men totallängden var ca 10 cm. Jag visste inte om den var en vanlig skogssnigel eller spansk mördagvariant så för säkerhets skull hämtade jag kökssaxen och klippte den itu. Det var VIDRIGT! Inifrån snigeln vällde det ut tarmar och annat äckel.... Denna slemhög måste jag försöka lyfta bort från stenplattan utan hanskar. Jag tog två pinnar och lyckades till slut. Som tur var hittade jag bara en snigel, jag vet inte om jag skulle klarat av flera. Nu måste jag hålla utkik efter ev. arvingar. Idag regnar det igen och jag slipper vattna i trädgården. Till midsommar har det spåtts "varierande" väder.

Karhunvatukka alkoi kukkia jo yli viikko sitten, näille tekee sade hyvää nyt heti kukkimisen jälkeen. Alkuperä on Miehen isänäidin puutarhasta ja yritämme saada tämän leviämään pensasaidan tilalle, tähän mennessä tosin huonolla menestyksellä. Anopin puutarhassa se taas päinvastoin leviää kuin rikkaruoho ja hän joutuu tappelemaan ei-toivottujen taimien kanssa. Björnbären började blomma för drygt en vecka sedan och regn gör gott nu direkt efter blomningen. Urspunget är från Pappamannens farmors trädgård och vi försöker få den att sprida sig istället för häcken, med dålig resultat hittills. Hos Svärmor förökar den sig däremot som ogräs och hon har fullt upp att rensa istället.

Wednesday, June 20, 2007

Tallinnan tuliaiset - Souvenirer från Tallinn

Runsaudenpula, olin saada hepulin Sadamerketin kaupassa! Nämä pääsivät mukaan, harmittaa, että jätin yhden vihreän vyyhdin ostamatta, mutta sille ei enää voi mitään. Det var alldeles för mycket att välja mellan, jag höll på att få spader i Sadamarket! Dessa fick följa med och jag ångrar mig att jag inte tog även en grönmelerad härva, men kan inte göra något åt det nu längre.

330 gr
380 gr

Hahtuvaa/förgarn 104 gr


Vanhassakaupungissa myytiin näitä huovutettuja kukkia uutuutena. Sivukadun kellarimyymälässä tämä maksoi EE120:- ja torin käsityömyymälässä samanlainen EE150:-. I Gamla Stan såldes dessa filtade blommor i en källarbutik runt hörnet för EE120:- och exakt likadana i hantverksbutiken vid torget för EE150:-.
Matka oli kiva ja rentouttava, voisin lähteä uudelleen koska tahansa. Hintataso on yhä huomattavasti alhaisempi kuin Tukholmassa. Nyt olimme lähinnä Tyttären ehdoilla, joten luuhasimme MONTA vaatekauppaa, minä olisin mielelläni kävellyt myös puistoissa ja Vanhankaupungin pikkukaduilla, mutta eika ei riittänyt. Resan var trevlig och avkopplande, jag skulle kunna åka tillbaka när som helst. Prisnivån är fortfarande mycket lägre än i Stockholm. Nu reste vi mest med Dotterns villkor, så det blev OTALIGA klädesaffärer, jag skulle gärna strosat runt även i parkerna och de trånga gatorna i Gamla Stan, men tiden räckte inte riktigt till.
Nyt pitää lähteä katsastamaan puutarha, täällä on satanut aika paljon. Nu måste jag gå och titta till trädgården, här det har regnat ordentligt.



Saturday, June 16, 2007

Kesäkassi - Sommarkasse


Koko/storlek: 35x38 cm
Lanka/material: 550 gr (PINGOUIN biais de coton 250 gr + 300 matonkudetta/mattrasor)
Koukku/virknål: #5,5







Olkahihnat letitin vihreästä matonkuteesta, johon meni yllättävän paljon, ainakin 100 gr. Tein ensin 6 ohutta lettiä, jotka sitten letitin kahdeksi paksummaksi ja sain sopivan vankat hihnat. Niiden päät kiinnitin kuminauhoilla ja leikkasin liiat pois. En keksinyt muutakaan konstia, toivottavasti kestää käytössä.
Axelbanden flätade jag av gröna mattrasor och det gick åt förvånansvärt mycket, minst 100 gr. Först gjorde jag 6 tunna flätor som jag sedan flätade ihop till två tjockare och fick tillräckling grova band. Ändorna fäste jag ihop med gummisnuddar och klippte bort överblivna remsor. Kom inte på något bättre sätt, hoppas dessa håller.

Huomenna lähden Tyttären kanssa Tallinnaan kylpemään ja shoppailemaan! Siis virkistäytymään oikein maan perusteellisesti!
Imorgon åker jag med Dottern till Tallinn för SPA- och shoppingresa! Alltså för att pigga upp oss ordentligt!

Friday, June 15, 2007

Bella

Blogikoira Bella täyttää tänään vuoden. Blogghunden Bella fyller 1 år idag.

Se oli 8 viikon ikäinen, kun haimme sen elokuun puolessa välissä ja maailman suloisin koiranpentu! Hon var drygt 8 veckor gammal när vi hämtade henne i mitten av augusti och världen gulligaste valp!

Kuvia on otettu ainakin yhtä paljon kuin lapsista aikoinaan, alussa tietenkin enemmän kuin viime aikoina. Har tagit massor av foton, minst lika mycket som av barnen när de var små.

Huomaatteko valkoisen täplän rinnassa ja kaksi valkoista tassua? Ne ovat Border Collien tuntomerkkejä, kaikki muu on Labradorinnoutajaa. Ser ni den vita fläcken på bringan och två vita tassar? De är spår av Border Collie, resten är Labrador Retriever.

Bella on rikastuttanut elämäämme enemmän kuin osasimme arvata. Olemme onnistuneet kasvattamaan siitä kuuliaisen ja kiltin perheenjäsenen, jolla silti on myös oma tahtonsa ja ominaisuutensa. Bella har förgyllat tillvaron mer än vi kunde ana. Vi har lyckats att uppfostra henne till en lydig och snäll familjemedlem, som även har egen vilja och personlighet.

Päivän kunniaksi se saa luun, joka on suurinta herkkua, sekä ilmapalloja ja serpentiinejä leikkikaluiksi. Dagen till ära kommer hon att få ett märgben, som är det bästa hon vet, samt ballonger och serpentiner.




Thursday, June 14, 2007

Muokkailua - Uppdateringar

Kävin asentamassa uuden laskurin, ihan itse! Tuo vanha ei ole kovin luotettava ja toisaalta on kiva aloittaa uusi kävijäseuranta uuden blogivuoden kunniaksi.
Jag installerade en ny besöksräknare, alldeles själv! Den gamla är ju inte riktigt pålitlig och å andra sidan är det ju roligt att börja med en ny kula, när bloggen börjar sitt andra år.

Kiitos kasvini tunnistamisesta! Kävin katselemassa netillä kuvia ja hoito-ohjeita ja löysin myös ruotsalaisen nimen: Hosta.
Tack för alla som kände igen min nya växt! Jag kollade direkt på nätet och hittade förutom fina bilder och skötselråd, namnet på svenska: Hosta.

Sain naapurilta.... Fick av grannen....

.... kasvin, jota hän ei halunnut enää itse, muttei raskinut heittää poiskaan. Onkohan tämä Vuorenkilpi? Aivan uskomattoman suureksi pensaaksi kasvanut.
... en växt som hon inte ville ha kvar i sin trädgård, men hade inte hjärta att slänga den heller. Vet inte vad den heter.... Helt otroligt stor buske har den blivit i alla fall.


Pitkän mietiskelyn jälkeen sille löytyi paikka.
Efter många om och men hittade jag en lämplig plats till den.

Seuraava kuva on suunnilleen samasta paikasta maaliskuussa. Kiva verrata....
Nästa bild är tagen på ungefär samma plats. Rätt roligt att jämföra....


Kun vauhtiin pääsin niin siirsin hieman muitakin kasveja ja tein pienen penkin tontin varjoisimpaan kohtaan. Näistä kuvista näkee, ettei puutarhani ole (vielä) läheskään täydellinen unelma, nurmikko on todella pahassa kunnossa. Viime yönä onneksi satoi, ehkä ruoho alkaa vihdoinkin kasvaa.
När jag ändå höll på så flyttade jag nåpgra andra växter också och gjorde en liten rabatt i en av de skuggigaste platserna på hela tomten. Som man ser av dessa bilder är min trädgård (än sålänge) långtifrån en dröm. Gräsmattan ser "gräslig" ut. Det regnade i natt så kanske hjälper det något.


Blogi oli jäähyllä eilisen päivän, mutta näyttää eläneen omaa elämäänsa: laskuri oli, taas kerran, vähentänyt kävijämäärää. Tällä kertaa yli 6.000:lla. Vuoden aikana on numero vähentynyt neljänneksellä. Olisiko kenelläkään vihiä luotettavammasta, ilmaisesta laskurista?
Bloggen fick svalna av i går, men har tydligen levt sitt eget liv: räknaren hade minskat antalet besökare, ännu en gång. Denna gång med drygt 6.000. Under ett år har den minskat antalet med en fjärdedel. Tar emot tips om en mera pålitlig, gratis räknare.


Tuesday, June 12, 2007

Kiitos kaikista Tallinnan lankavihjeistä!

Tiesinhän että täältä löytyy apu!


Käsityönurkkaukseni on muuttanut ulos.


Verhot eivät edisty jostain selittämättömästä syystä, mutta aloin virkata kassia trikoolangasta, jonka ostin joskus talvella kirpparilta. Vyötteen mukaan ranskalaista ja varmasti alkuperäinen hinta sen mukaan. Käytössä kuitenkin aivan tavallista matonkudetta. Värit ovat kivat, mutta lanka ei riitä, joten leikkasin lisää yhdestä vanhasta lakanasta. Ellei sittenkään riitä niin vanhoja lakanoita kyllä riittää lisämateriaaliksi!

Lämpöaalto alkaa vihdoinkin hellittää, nyt voi olla ulkona auringossa jopa keskellä päivää... Ja koirakin suostuu päiväkävelylle, eilen se vielä teki täydellisen tenän ja kellahti naapurin nurmikolle, kun yritin saada sitä läheiseen metsään. Tämän lämpimän jakson aikana se on viihtynyt parhaiten ulkona nukkuen varjossa kivilaattojen päällä uima-altaansa vieressä. Olisi pitänyt minunkin kokeilla...

Monday, June 11, 2007

Lankakauppoja Tallinnassa?

Vihjeitä hyvistä lankakaupoista? Olen Tallinnassa sunnuntai-illasta tiistai-iltapäivään, joten luulisin ehtiväni useampaan paikkaan. Tallinnassa olen ollut kaksi kertaa aikaisemmin, joten itse kaupunki ei ole täysin outo, mutta silloin en käynyt yhdessäkään "oikeassa" lankakaupassa. Lankaa löysin silloin oikeastaan aivan vahingossa yhdestä suuremmanpuoleisesta matkamuistomyymälästä. Kaikki vihjeet otan mielelläni vastaan. Myös hintataso kiinnostaa.

Sunday, June 10, 2007

Verhonalku - Början på gardiner

Löysin lisää lankaa, joten kylppärin verhot, joita tulee kaksi, pääsivät hyvään alkuun eilisiltana. Katselimme netistä tankattua filmiä "Spiderman III", sopivaa ajanvietettä salomoninsolmuilulle.
Jag hittade mera garn så badrumsgardiner, som behövs två stycken, fick ordentligt fart i går kväll. Tittade samtidigt "Spiderman III" via nätet, lagom sysselsättning vid virkning av kärlekssnutarna.

Täällä jatkuu helle vielä pari päivää. Eilen oli rankka päivä: Tytär pelasi jalkapallo-ottelun iltapäivällä, kun varjossa oli vieläkin +30 astetta. Päätuomari vihelsi välillä pelin poikki, koska tarvitsi itsekin vettä. Ottelu pelattiin keinotekoisella ruohomatolla, joka oli kuulemma aivan uusi. Ihmettelimme sen hajua. Aamulehdestä luin sitten, että samalla alueella oli nurmikkopalo samaan aikaan!
Här fortsätter värmeböljan åtminstone ett par dagar till. Igår var det tufft: Dottern spelade fotbollsmatch under eftermiddagen, då termometern fortfarande visade +30 grader i skuggan. Huvuddomaren blåste av matchen emellanåt för att återställa sin egen vätskebalans. Matchen spelades på en nylagt konstgräs och vi tyckte att den luktade konstigt. I morse läste jag i tidningen att i närheten av platsen härjade gräsbrand samtidigt!

Juhannusruusuni kukkii täyttä päätä ja levittää ihastuttavaa tuoksuaan varsinkin illalla. Ruotsissa sen nimi on "Finlands vita ros".
I Finland kallas denna ros för Midsommarrosen, i Sverige "Finlands vita ros". Just nu blommar den för fullt i min trädgård och sprider en ljuvlig doft speciellt på kvällarna.

Saturday, June 09, 2007

Käsitöitä - Hantverk

Ettei mene ihan puutarhablogiksi niin tässä viimeisin käsityö. Kuka arvaa, mitä olen virkannut tämän viikon illat, kun on hieman viilentynyt?
För att inte omvandla bloggen till enbart trädgårdsblogg så visar jag här mitt senast hantverk. Vem gissar vad jag har virkat under denna vecka på kvällarna när det blivit litet svalare?




Mattoa! Mitäs muuta....? Kodinhoitohuoneeseen.
En matta! Vad annars....? Till tvättstugan.
Lanka/garn: Novita Palma + Novita Santorini
Paino/vikt: 650 gr
Koko/storlek: 65 x 100 cm
Koukku/virknål: 5½
Taytyy pienentää lankavarastoa, että saa uusia tilalle. Olen varannut matkan Tallinnaan!
Jag måste förminska garnförrådet för att kunna köpa nytt. Har bokat en resa till Tallinn!

Thursday, June 07, 2007

Puutarhatonttu - Trädgårdstomte

Kuinka monella teillä on tonttu puutarhassa? Tai jokin muu vastaava otus? Olisi kiva nähdä kuvia.
Oma tonttuni on oikeastaan kukkaruukku. Se jäi kodittomaksi monta vuotta sitten työkaverini vaihtaessa työpaikkaa. Enhän minä sitä voinut roskiinkaan heittää vaan toin kotiin. Pari vuotta se näki päivänvalon vain jouluna, mutta eräänä vuonna joulutavaroita pois siivotessani jätinkin sen ulos. Ja siitä saakka se on vartioinut puutarhaani. Ruukku särkyi tänä keväänä, mutta tonttu selvisi hengissä. Se vaihtaa paikkaa silloin tällöin, on piilossa kukkapenkissä tai marjapensaan alla. Tällä hetkellä se on päässyt kunniapaikalle luumupuun alle, johon tein pienen kukkapenkin kivikkokasveista ja marmorimurskasta.

Hur många av er har en tomte i trädgården? Eller någon annan varelse? Det vore kul att se bilder!
Min tomte är egentligen en ytterkruka. Han blev hemlös för många år sedan när min arbetskamrat bytte jobb. Jag kunde bara inte slänga honom i soporna utan han flyttade hem till oss. Under flera år såg han dagsljuset bara under julen, men ett år så lämnade jag honom kvar ute och sedan dess har han vaktat trädgården. Krukan gick sönder så sent som i våras, men själva tomten klarade sig. Ibland byter han plats, gömmer sig i rabatten eller under bärbuskarna. För tillfället har han en hedersplats i stenpartiet jag ordnat under plommonträdet.





Helle! - Värmebölja!

En kestä hellettä läheskään yhtä hyvin kuin nuorempana! Silloin voin maata auringossa koko päivän kääntämällä vain kylkeä silloin tällöin. Nyt hakeudun mieluummin varjoon. En silti valita - kesäähän on odotettu syksystä lähtien...
Jag tål inte värmen alls på samma sätt som när jag var yngre! Då kunde jag ligga i solen hela dagen och bara vända mig då och då. Nu söker jag mig hellre i skuggan. Men jag klagar inte - man har ju längtat till sommaren sedan förra hösten....

Mansikkani ovat tässä vaiheessa, sadosta näyttää tulevan erinomaisen runsas. Pitää muistaa kastella joka päivä.
Mina jordgubbar ser ut så här, skörden verkar bli riklig. Måste komma ihåg att vattna varje dag.

Kaksi uutta hankintoa:
Två nya inköp:


Tarhalaukkaneilikka - Trädgårdstrift


Saumaryrtti - Krypkotula




Wednesday, June 06, 2007

Muitten kätten töitä - Andras hantverk

Poika rakensi vuosia sitten majan takapihan suureen ja ainoaan koivuun. Tämä linnunpönttö siirrettiin varastoon.
Sonen byggde för många år sedan en koja i tomtens enda björk. Denna fågelholk hamnade i förrådet.

Isäni tekemä. Runko on huolellisesti valittu ja reikä itse puussa ollut, alkuperäinen. Kiinnitin sen terassin seinään ja otin pohjan pois, ettei mikään lintu vahingossa pesiytyisi siihen. Pesimäaika on kai jo ohi, mutta joskushan linnut tekevät kahdet poikaset suotuisissa olosuhteissa. Tämä sijainti olisi kuitenkin liian rauhaton ja mehdolliset munat hylättäisiin melko varmasti.
Min pappas hantverk. Stommen har han valt ut noggrannt och själva hålet är naturligt. Jag spikade fast holken i terrassväggen och tog av botten för att vara säker på att ingen fågel bygger bo där. En del arter lägger ju ägg två gånger per sommar, men här skulle de bli alltför störda och ev. ägg skulle ganska säkert bli övergivna.


Lintu on myös käsityötä. Ei lentänyt itse vaan matkusti turvallisesti laukussa koko pitkän matkan muistona Miehen työmatkalta Malesiassa.
Fågeln är också hantverk. Den flög inte hit av egen kraft utan reste snyggt och prydligt som souvenir i Pappamannens resväska hela långa vägen från Malaysia.

Omista käsitöistä sen verran ettei mitään uutta. Aloitin verhot kylpyhuoneeseen, mutta huomasin, että lanka ei riitä. Varastossa on luultavasti toista lankaa, mutten ole jaksanut etsiä.
Med egna hantverk händer ingenting. Jag började nya gardiner till badrummet, men upptäckte att garnet räcker inte. Det finns annat alternativ i förrådet, men jag orkar inte leta.
Täällä on kansallispäivä tänään. Sen huomaa oikeastaan vain siitä, että koulusta ja töistä on vapaapäivä. Lähes kaikki kaupat ovat auki ja roska-autokin teki tavallisen kierroksensa. Pojan koulu loppuu perjantaina ja Tyttären (lukion toinen luokka) ensi keskiviikkona. Kaikki arvosanat on jo lyöty lukkoon, joten nämä viimeiset päivät ovat pelkästään paikkojen siistimistä ja luppoaikaa. Poika lopettaa peruskoulun ja perinteiden mukaan hän oli tanssiaisissa, jotka järjestetään illalla pari päivää ennen kevätjuhlaa. En tiedä, onko sama amerikkalainen suuntaus Suomessakin. Itse olen ollut vain "Vanhojen tansseissa" lukiossa, kun abit lähtivät lukulomalleen helmikuun lopussa.
Idag är det Sveriges nationaldag. Det märks egentligen bara pga att skolorna har lov och andra ledigt. Ändå har de flesta affärerna öppet och sopbilarna kör sin vanliga runda. Sonen slutar skolan nu på fredag och Dottern (andra ringe i gymnasiet) nästa onsdag. Alla betyg är redan klara så dessa sista dagarna är städdagar och socialt umgänge. Sonen slutar grundskolan och var på bal i går kväll enligt traditionen. Jag vet inte hur det är i Finland, men i Sverige följer vi mycket de amerikanska influenser. I min ungdom hade vi bal i skolan under skoltid dagen efter abiturienterna började sin tentaperiod inför studentexamen.
Yritän saada arvontapaketit postiin tänään! Jag försöker få lottningsvinsterna iväg idag!

Monday, June 04, 2007

Cajsa Varg

Sain kaksi tomaatintainta naapurilta ja ne piti istuttaa isompiin ruukkuihin. Toiselle löytyi juuri sopiva, mutta tämä jäi ilman. En ole ehtinyt kauppaan ostamaan uutta, joten otin muovisangon ja vuorasin sen säkkikankaalla (joka on ollut verho joskus 70-80 -luvun vaihteessa). "Man tager vad man haver", sanoi kuuluisa ruotsalainen keittäjä aikoinaan ja se on jäänyt käyttökelpoiseksi sananparreksi muussakin kuin ruoanlaitossa.
Jag fick två tomatplantor av grannen och de behövde sättas om i större krukor. Till den ena hittade jag en lagom stor lerkruka, men denna blev utan. Jag tog en plasthink och vek säckväv runt omkring (en gammal gardin från 70-80 -talet). "Man tager vad man haver" sa Cajsa Varg, den berömda svenska kokerskan. Ordspråket kan man använda även i andra områden än i köket.


Tämä löytyi risukasasta, joka jäi jäljelle kaadetusta puusta. Emoja ei näkynyt eikä kuulunut, laiha lohtu, että pesä oli melko varmasti hylätty. Kaunista ja taidokasta työtä!
Denna hittade vi i rishögen som blev kvar av den tallen vi fällde för några veckor sedan. Boet var förmodligen övergivet i och med att föräldrarna inte syntes eller hördes i närheten. Vackert och skickligt arbete!

Sunday, June 03, 2007

Viimeinen matto? - Sista mattan?

Tässä oli mennä hermot kertakaikkiaan! Ihailin aikani Väinölän uskomattoman hienoja töitä ja ajattelin, että jo olisi aika alkaa remontoida ja sisustaa omaa nukkekotiani. Helppo aloitus voisi olla vaikka matto. Ei se niin helpoa ollut, se oli vaikeaa. Se oli todella vaikeaa!!! Hattua nostan kaikille nukkekodin sisustajulle ja aivan erikoisesti Väinölän emännälle, jonka töitä käyn ihailemassa.

Olisi melko varmasti helpottanut, jos olisin käynyt tarkistuttamassa silmälasini aivan ensimmäiseksi. Tuntui ettei mikään kohta (kolmiteholasit) linsseistä ollut se oikea tarkkuus. Lopulta heitin rillit pöydälle ja sovittelin käsivarret sopivalle etäisyydelle. Olen alunperin likinäköinen, jolla alkaa olla vanhuuden(?) tuomia vaikeuksia nähdä myös lähelle. Koukkuna oli äidiltä joskus saamani virkkuukoukku nro 14. Pieni ja terävä kuin neula. Tökin sillä koko ajan vasempaan etusormeen. Kaiken lisäksi siinä oli ilmeisesti pieni naarmu, koska se tarttui varsinkin tuohon roosan väriseen lankaan koko ajan. Langoista en tiedä mitä ne ovat, jotain ohutta kirjontalankaa ilmeisesti, hieman ompelukonelankaa paksumpaa. Löysin ne laatikosta, jossa säilytän epämääräisiä ohuita lankoja. Luulin jo olevani valmis, kun päätin että täytyyhän matossa olla hapsut. Siinä repesivät pelihousut lopullisesti! Lanka oli niin liukasta ja ykskaks taipumatonta, että en millään meinannut saada sitä lenkeille. En kuitenkaan antanut periksi vaan tein maton valmiiksi ja siitä tuli oikeastaan aika hyvä. Olisi tosin voinut olla hieman leveämpi. Uutta en kuitenkaan aio tehdä.

Jag höll på ett bli tokig med denna matta! Har varit på besök hos Väinölä otaliga gånger och beundrat inredningen. Tänkte att det skulle vara roligt att påbörja egen renovering av mitt dockhus och vilket skulle vara lättare än att virka en liten matta? Lätt var det inte, tvärtom! Det var jättejobbigt! Det skulle nog varit lättare om jag kollat styrkan av glasögonen först. Ingen position var bra fast jag har multiprogressiva linser. Till slut kastade jag dem på bordet och ställde armarna på lagom avstånd. Sedan var det virknålen nr 14, som jag ärvt av mamma. Den var vass som en synål och hade förmodligen en rispa, som fastnade speciellt i den rosa tråden. Trådarna var något ospecificerat, litet grövre än sytråd.
När jag var så gott som klar bestämde jag att mattan skulle ha fransar. Då tappade jag humöret fullständigt! 60 st fransar och helt plötsligt gick det inte att böja tråden, som halkade undan nålen och var stel som fiskelina! Kände mig riktigt duktig när jag ändå inte gav upp utan gjorde mattan klar och den blev ju bra. Den kunde varit litet bredare, men får duga denna gång. Det dröjer innan jag sätter igång nästa projekt!

Saturday, June 02, 2007

Hasseludden

Olemme olleet rentoutumassa Hasseluddenissa, joka on japanilaistyylinen kylpylä Tukholman ulkopuolella. Tämä oli 50-vuotislahja meille molemmille viime kesältä, lahjakortti oli menossa umpeen, joten alkoi olla jo kiire sitä käyttämään. Olemme kylpeneet eri lämpöisissä altaissa sisällä ja ulkona, opetelleet japanilaiset peseytymisrituaalit (suunnilleen samat kuin suomalaisessa saunassa ilman vesijohtoa ja suihkua eli puuvadilla vettä niskaan), saunoneet tavallisessa saunassa ja höyrysaunassa, saaneet kurssit zen-mietisklyssä ja qi gongissa, syöneet hedelmiä mielin määrin, juoneet tuoremehuja ja vihreää teetä, syöneet tikuilla sushia, riisiä ja kalaa, saaneet runsaan ja monipuolisen hotelliaamiaisen ja ennenkaikkea rentoutuneet. Minä sain lisäksi jalkahoidon. Ihana paikka! Nuoriso oli kotona koiran kanssa ja soittivat vain yhden kerran, asia koski koiran ruokaa... Kiva, että on jo niin isot lapset!

Vi har varit och kopplat av i Hasseludden, som är en japanskinspirerad Spa-anläggning utanför Stockholm. Detta var en 50-årspresent till oss båda sedan förra sommaren och presentkortets giltighet gällde 1 år, så det började bli litet bråttom. Vi har badat i olika tempererade pooler både inom- och utomhus, lärt oss japanska tvagningsritualer (ungefär som i finsk bastu utan vattenledning och dusch, man häller vatten över huvet med hjälp av en balja), bastat både i vanlig och ångbastu, fått kurs i zen-meditation och qi gong, ätit massor av frukt, druckit massor av juice och grönt te, ätit sushi, ris och fisk med pinnar, fått en underbar hotellfrukost och framför allt kopplat av. Jag fick även en fotbehandling. Ett underbart ställe! Ungdomarna var ensamma hemma ochh tog hand om hunden. De ringde bara en gång, det var litet osäkert var hundens mat låg någonstans.... Roligt att ha så stora barn!

Friday, June 01, 2007

ARVONTA suoritettu! LOTTNINGEN genomförd!

Voittajat ovat - Vinnarna är:

Lankakomero
Villasukka
Pohjis

ONNITTELUT! GRATTIS! CONGRATULATIONS!

Kiitos kaikille osanottajille ja kommenteille! Nyt alkaa uusi, entistäkin hauskempi blogivuosi.
Tack för alla deltagande och era kommentarer! Nu börjar ett nytt, ännu roligare bloggår.


Lemmikki - Förgät mig ej