Tuulintupa - TuuliStuga

Saturday, January 28, 2012

Iso kissa?

Tennispallo tuossa vasemmalla

Et- ja takatassu.

Mökillä Blogikoiran kanssa löysimme tällaiset jäljet. Paikkakuntalaisten mukaan täällä asusti ilvespariskunta viime talvena.

Punaisen Ristin kirpputorilta ostin 150 gr alpakka/mohairia viime vuosikymmeneltä
½ Euroa kerä. Pienen paikkakunnan kirpparit ovat sellaisia vanhan ajan kirppareita, ei minkäänlaista myyntivoittoa vaan hinnat lähinnä symboleja, kirpputasolla. Ja mahdollisuus tehdä todellisia löytöjä! En tosin tiedä mitä langoista syntyy tulevaisuudessa, mutta sillä ei ole mitään väliä kun hinta on oikea.... (ei kuvaa, lataus kestää niin kauan).

Tuesday, January 24, 2012

Dreamcatcher

Olen minä muutakin tehnyt kuin neulonut ja ommellut ja opetellut kahdenlangantekniikkaa (kiitos Salomea kommentistasi!). Tämä painajaisten vangitsija oli muovipussissa monta vuotta odottamassa kokoamista ja vihdoin loppiaispyhänä otin sen esiin ja sain valmiiksi. Ripustin mökillä sängyn yläpuolelle ja hyvin on toiminut.

Eräs työkaveri kertoi, että jos pahat unet alkavat häiritä uudelleen niin tämä pitää tyhjentää ravistamalla ulkona....

Saturday, January 21, 2012

Kurssilla

Kuka tietää suomalaisen sanan tekniikalle "Tvåändsstickning"? Englanniksi "Twined knitting". En ole löytänyt mistään sanastosta tähän mennessä. Työ tehdään koko ajan kahdella langalla. Tässä kuva-aineistoa:

Aloitus vihreällä ja valkoisella yhtäaikaa, vihreää käytettiin vain aloituskerroksessa, loput tehtiin vain valkoisella. Minulla oli 30 s. Aloituslankojen päät sidotaan lopulta solmuun ja punotaan koristepalmikoksi (ei tässä kuvassa kuitenkaan). Vihreän jälkeen yksi nurja kerros, koska työ aloitettiin tasaneuleena ja yhdistettiin sitten pyöröksi kahden kerroksen jälkeen.

Tämä on nurja puoli.

Tässä näkee hieman paremmin kerrokset. Ensin aloitus (valkoinen ja vihreä lanka), sitten nurjaa, oikeaa, nurjaa, oikeaa ja ns. ketjukerros, jossa joka toinen silmukka oikein (lanka oikealla puolella) ja joka toinen nurin (toinen lanka nurjalla puolella). Silmukat tehdään kiertäen ensin peukalon ja sitten puikon ympäri!

Lanka on Z-kehrättyä eli langankierto on päinvastaiseen suuntaan kuin tavallisessa S-kehrätyssä langassa. Työ neulotaan koko ajan käyttäen kahta lankaa. Tekniikkaa on käytetty aikoinaan Taalainmaalla ja Norjassa. Lopputulos on tiivis ja lämmin. Neuleet myös huovutettiin tai valkattiin usein siihen aikaan. Lopputulos on todella kaunis. Kiinnostus tämän tekniikan opetteluun on herännyt täällä Ruotsissa ja kursseja on sekä aloittelijoille että osaaville. Minä olin iltakurssilla 2½ tuntia ja ehdimme käydä läpi aloituksen, oikean ja nurjan silmukan! Työhön täytyy keskittyä eli TV:n katselu ei suju samanaikaisesti! Mutta todella kiva opetella jotain uutta.

Sunday, January 15, 2012

Talviunilla?


Kaikesta blogihiljaisuudesta päätellen Tuulintupa on vaipunut talvihorrokseen, joka näillä näkymillä jatkuu ja jatkuu. Tulin oikeastaan tänne vain kertomaan, että täälläpäin voidaan ihan hyvin, mutta energia ei riitä päivityksiin, varsinkaan kun ei ole juuri mitään uutta näytettävää. Kaikenlaista tulee tehtyä, mutta kuvaaminen unohtuu! Työn alla on kaksi tilkkupeittoa (Isoäidin neliöitä ja Vaaka-tilkuilla), yksi kaulaliina (kauhean ohuesta langasta) ja sitten HAASTE: ompelen sisäkattoa markiisikankaasta Miehen veteraaniautoon!!! Mies leikkaa vanhan katon kaavojen mukaan ja minä käytän ompelukonetta - kumpikaan ei ole tällaista ennen tehnyt, joten lopputulos voi olla mitä tahansa täysin onnistuneen ja täysin epäonnistuneen välillä...

En silti aio - ainakaan vielä - lopettaa blogiani. Jään odottelemaan uutta inspiraatiota. Siihen saakka oikein anteliaita käsityöhetkiä kaikille kävijöilleni yhteisesti ja erikseen!