Tuulintupa - TuuliStuga

Monday, December 31, 2012

Hyvää Uutta Vuotta!

Neulevuoden viimeinen työ jämälankasukat. Raidoitus ei ihan kohdalleen, tarkoituksella. En usko, että kelpaavat Blogipojalle, vaikka hän ei erityisen nirso olekaan - varsinkaan vaatteiden suhteen.

Vuoden viimeiset päivät ja tunnit vietämme Miehen kanssa kahdestaan mökillä. Juuri nyt sataa vettä ja lumet sulavat pikavautia. Blogikoira on pissatettu, mutta saa viettää vuodenvaihteen perinteiden mukaan kylppärissä, turvallisesti hirsitalon uumenissa ilman ikkunaa.


Tuulintupa toivottaa oikein antoisaa alkavaa uutta neulevuotta kaikille kävijöilleen - yhdessä ja erikseen!

Friday, December 28, 2012

Koti-koti ja Koti

Rovaniemellä Korkalovaarassa Tapiolassa Tanhuantiellä....
Jouluna 2012

Tämä on lapsuuteni joulumaisema



Tänä vuonna oli Tukholmassa enemmän lunta kuin Napapiiriillä - uskomatonta! Mutta ei ensimmäistä kertaa, taitaa olla toinen kerta minun muistini aikana.

Matka meni hyvin mennen tullen. Mummi voi hyvin ja vietimme  rauhallisen, perinteisen joulun saunoineen, palapeleineen, ruokineen ja ennen kaikkea joulun tunnelman vallitessa - ilman kiirettä, stressiä, pakkoa ehtiä. Tapasimme lapsuudenystäväni perheineen, kävimme Santa Parkissa, Lordin aukiolla ja Ounasvaaralla, kävelyllä, katsomassa jouluvaloja Rovakadulla, ajoimme Jätkänkynttilän yli parikin kertaa. Ennen kaikkea hiljennyimme muistelemaan menneitä ja myös tulevia hetkiä. Sytytimme kynttilän heille, jotka eivät olleet läsnä eri syistä.

 
Pakkasta oli -20 molemmin puolin koko ajan, Blogikoira nautti olostaan, Mies ehkä vähemmän. Minä tein  kävelylenkkejä ympäristössä ja muistelin Ukkia. Tämä Rovala-opisto oli hänen viimeisin suurin työnsä ennen eläkkeelle jäämistä 80-luvun lopussa. Presidentti Koivosto rouvineen oli kuulemma avajaisissa.


Kävin Mummin kanssa läpi melko mittavan aineiston piirustuksia, jotka kattavat suuren alueen Lapin läänin julkisia rakennuksia 50-luvun alusta n. 35 vuotta eteenpäin. Lähes jokaisessa on jokin pieni yksityiskohta, jonka me läheiset yhdistämme vanhaan valokuvaan tai muuhun aineistoon. Rovalan opiston piirustuksia en ikävä kyllä löytänyt tällä kertaa, kellarissa on muutama rulla vielä tarkistamatta

Uuden vuoden vietämme mökillä, minä neulon sukkia ja Mies putsaa veteraaniaan autotallissa. Kuva on jo ½-vuotta vanha, ensi kesänä on tarkoitus katsastaa ja osallistua ensimmäiseen Rambler-tapaamiseen kesäkuussa.



Tuesday, December 18, 2012

Joulutervehdys


Keskellä kauneinta kesää alkoi vanha amaryllissipulini työntämään kukkavanaa ja lopulta aukaisi neljä komeaa kukkaa. Nyt se uinuu syvää talviunta ruokakellarissa.

Perjantaiaamuna lähdemme kohti pohjoista, lahjat ovat valmiina ja jopa paketoituna. Blogikoira sai matokuurin ja aistii aivan selvästi, että jotain erikoista on tekeillä. En voi ottaa askeltakaan ilman sen vahtivaa seuraa.

OIKEIN HYVÄÄ JOULUA! 

Tuulintuvasta kaikille yhdessä ja jokaiselle erikseen!

Saturday, December 15, 2012

Kolmas adventti

Lähdimme mökille lumitöihin. Kaksi viikkoa sitten tuli 50 senttiä, nyt oli tullut toinen mokoma lisää. Onneksi oli pakkaslunta ja Mies sai koneella ajettua suurimman osan, minä auttelin lapiolla minkä kykenin. Sekin selvisi, että vasen käsivarsi toimii aivan normaalisti, ei edes kipeentynyt jälkeenpäin. Edistystä sekin. Kunnossakaan ei ollut mitään vikaa, lumityöt tuli hoidettua rivakasti. Lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi on ennusteltu uutta myräkkää, joka on jo saavuttanut Etelä-Ruotsin ja etenee meille itärannikolle sekä pohjoiseen huomisen aikana.

Kaksi joululahjaa valmistuu kovaa vauhtia. Blogipoika saa villasukat. Pari viikkoa sitten selvisi, että viisi paria villasukkia, jotka hän tilasi ja sai viime talvena, ovat kadonneet(?) työpaikan parakissa. Poika on raksalla töissä ja vaihtaa vaatteet aamuin illoin työpaikalla. Kunnon villasukat ovat melko tärkeä tekijä talvella, eikä niitä korvaa mitkään työnantajan puolesta saamat sukat. Pojalla on myös ollut oma pyykkikone koko talven eikä sukkakatoa voi selittää yhteisellä pyykkituvalla. Mutta mikäs siinä, aloitan yhdellä parilla ja jatkan niin monella kuin tarvii. Hyvä vain jos menee "kierrätykseen"..... ajattelin myös laittaa nimietiketin puhelinnumeroineen pieneksi vinkiksi....

Blogityttären lahjaa en paljasta, hän saattaa käydä täällä kurkkimassa tietämättäni. Sen verran vain että pesukonetta tarvitaan loppusilaukseen ja alkuperäinen koko on jättiläismäinen.

Ettei päivitys jää aivan ilman kuvia niin tässä pientä kertausta vuosien varrelta.





Saturday, December 08, 2012

Tiistaina....

... satoi Tukholmassa n 50 senttiä uutta lunta yhden päivän aikana. Tällainen näkymä työpaikkani ikkunasta iltapäivällä kahden aikaan. Sähköjunat kulkivat onneksi hyvin, pääsin kotiin melko normaalisti, mutta autoilijat olivat todellakin helisemässä. Raivausresurssit eivät rittäneet, tälläkään kertaa, samanlainen kaaos syntyy joka kerta kun tulee paljon lunta tai vettä. Onneksi lämpötila on ollut miinuksen puolella siitä saakka ja lumi on pysynyt. Minä tykkään!

Suomen 95-vuotis itsenäisyyspäivä meni töiden merkeissä. Kuuntelin sentään Sibeliuksen Finlandian kuulokkeilla tosi kovaa yhden kerran ja illalla juttelin veljeni kanssa pitkän puhelun. Perjantaina (eilen) oli töissä pikkujoulut. Kahden viikon päästä lähdemme Miehen kanssa joulun viettoon Rovaniemelle Joulupukin naapuriin. Ensimmäistä kertaa ilman lapsia... en ole oikein tajunnut koko asiaa vielä...

Työn alla kolleegan tilaama luonnonvalkoinen kolmiohuivi mohairsekoitteesta.

Saturday, December 01, 2012

Ensilumi!

35-40 cm uutta lunta torstain ja perjantain välillä. Mies lähti jo aamupäivällä lämmittämään mökkiä, hänellä matkaan meni tuplasti aikaa verrattuna tavalliseen viikonloppuun liukkauden takia. Minä lähdin Blogipojan kanssa vasta työpäivän jälkeen, meillä meni tunti tavallista kauemmin. Liikenne mateli ensimmäiset 40 km, sitten meni mukavammin, mutta loppuosa matkasta valtatieltä käännyttyämme kapeammalle tielle, alkoi pyryttää lunta. Oma tiemme oli auraamatta. Onneksi oli hyvät talvirenkaat ja hyvä kuski (= poika ajoi koko matkan). Oli kiva tulla lämpimään mökkiin ja (lähes) valmiiseen ruokapöytään.

Aamulla oli tämännäköistä.

 Arvatkaapa kuka nauttii eniten? "Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa".



Huono kuva työpaikan joulumyyjäisistä, mutta tuon vihreän huivin myin jo ennen kuin ehdin ripustaa sen näkyville. Vasemman tilkkupeiton varasi toinen kolleega, pitäisi sopia vain hinta (onko ehdotuksia? virkattu peitto mohairsekoitelangasta, koko n 120x180) ja oikeanpuoleinen on Mummin joululahja. Lisäksi myin ranteenlämmittimiä, kuivattuja sieniä, etikkasieniä, raparperimarmelaadia ja omaa maustesekoitusta, josta juttua myöhemmin (Creole Seasoning).


OIKEIN HYVÄÄ 1 ADVENTTIA!