Tuulintupa - TuuliStuga

Tuesday, April 20, 2010

Ryijy-kurssilla viikonloppuna

Kiva 2-päivän viikonloppukurssi. Opimme ryijyn historiaa, tekotapoja ja solmunteon. Minulla ei ollut aavistustakaan, että teko on niin helppoa ja yksinkertaista, ettei aina tarvi käyttää villalankaa ja lopputulos riippuu täysin omista toiveista ja mielikuvituksesta.

Aloitin alarivistä täysin perinteisellä villalangalla ja väreillä. Valkoiseen uskalsin jo sekoittaa hieman pellavaa ja jättää lenkit leikaamatta. Lopputulos oli mielestäni elävämpi. Seuraavilla riveillä aloin kokeilla toisenlaisia lankoja ja muita materiaaleja. Pätkävärjätty sopii erinomaisesti: ei tarvitse itse sekoittaa värejä.

Alarivissä erilaisia lahja- ja pakettinaruja, niintä ja muovipussia. Keskirivissä leikkaamattomia, pätkävärjättyjä lenkkejä. Ylärivissä oikealla täysin ilman lenkkejä. Muistuttaa mielestäni inkaintiaanien käsitöitä. Aniliininpunainen lanka on Novitan Valo-Annia.

Ruskea pörrö on paksua villaa, Lovikka-langan tyylistä, minun ehdoton suosikkini. Siitä heti oikealla kullanväristä, valkoista ja hopeista lahjanauhaa lenkit leikkaamatta. Yksi kurssikaveri kokeili hopeisia sukkahousuja ja sai todella hauskan lenkin.
Tässä alhaalla sama ruskea pörrö leikkaamatta ja valkoista 'Lovikkaa pari lenkkiä.
Ja sitten koko työni yhdessä kuvassa.

Ostin kerran kirpputorilta pienet kangaspuut tosi halvalla. Otin ne mukaan kurssille lähinnä tarkistaakseni, että kaikki osat ovat tallella ja toiveena saada pieni työ alulle. Opettaja kertoi, että alunperin ryijyt kudottiin kangaspuilla alusta loppuun. Pohja kudottiin solmukerrosten väliin. Myöhemmin, kun kangaspuita ei enää ollut joka kodissa, kudottiin pohjat ensin ja solmut solmittiin jälkeenpäin. Nykyisin voi ostaa valmiin pohjan eri kokoisina, jossa on kaikki käänteet valmiiksi ommeltuina - ei muuta kuin solmimaan!
Hauska yksityiskohta kangaspuiden tekstistä: KANGASPUILLA.

Ehdin myös aloittaa työn, jonka ostin askastelupakettina pari vuotta sitten, mutta se jäi niin alkuun, että kuva ei sanoisi mitään. Laitan sitten työvaiheita, kun on jotain näytettävää.

Huomenna on kolmas cytohoito, sen jälkeen olen jo puolessa välissä tätä hoitovaihetta!

4 Comments:

 • <3
  Voimia ja jaksamista

  By Blogger seijap, at 12:38 PM  

 • Äiti teki useamman ryijyn kangaspuilla. Meillä ei ollut tilaa omille, mutta hän lainasi ne tarvittaessa siskoltaan. Silloin ei kyllä tupakeittiöön mitään muuta oikein mahtunutkaan.

  Tsemppiä hoitoihin!

  By Anonymous Marjut, at 10:54 PM  

 • Ihanan näköistä jälkeä. Varmaankin tekee sinulle hyvää näin raskaana aikana. Tsemppiä!

  By Blogger Tuula, at 4:58 AM  

 • No nyt mua rupesi himottamaan kangaspuiden osto ja ryijyjen teko! Vaikka on vielä ompelukoneen opettelukin kesken.

  By Blogger Lime, at 8:27 AM  

Post a Comment

<< Home