Tuulintupa - TuuliStuga

Saturday, January 21, 2012

Kurssilla

Kuka tietää suomalaisen sanan tekniikalle "Tvåändsstickning"? Englanniksi "Twined knitting". En ole löytänyt mistään sanastosta tähän mennessä. Työ tehdään koko ajan kahdella langalla. Tässä kuva-aineistoa:

Aloitus vihreällä ja valkoisella yhtäaikaa, vihreää käytettiin vain aloituskerroksessa, loput tehtiin vain valkoisella. Minulla oli 30 s. Aloituslankojen päät sidotaan lopulta solmuun ja punotaan koristepalmikoksi (ei tässä kuvassa kuitenkaan). Vihreän jälkeen yksi nurja kerros, koska työ aloitettiin tasaneuleena ja yhdistettiin sitten pyöröksi kahden kerroksen jälkeen.

Tämä on nurja puoli.

Tässä näkee hieman paremmin kerrokset. Ensin aloitus (valkoinen ja vihreä lanka), sitten nurjaa, oikeaa, nurjaa, oikeaa ja ns. ketjukerros, jossa joka toinen silmukka oikein (lanka oikealla puolella) ja joka toinen nurin (toinen lanka nurjalla puolella). Silmukat tehdään kiertäen ensin peukalon ja sitten puikon ympäri!

Lanka on Z-kehrättyä eli langankierto on päinvastaiseen suuntaan kuin tavallisessa S-kehrätyssä langassa. Työ neulotaan koko ajan käyttäen kahta lankaa. Tekniikkaa on käytetty aikoinaan Taalainmaalla ja Norjassa. Lopputulos on tiivis ja lämmin. Neuleet myös huovutettiin tai valkattiin usein siihen aikaan. Lopputulos on todella kaunis. Kiinnostus tämän tekniikan opetteluun on herännyt täällä Ruotsissa ja kursseja on sekä aloittelijoille että osaaville. Minä olin iltakurssilla 2½ tuntia ja ehdimme käydä läpi aloituksen, oikean ja nurjan silmukan! Työhön täytyy keskittyä eli TV:n katselu ei suju samanaikaisesti! Mutta todella kiva opetella jotain uutta.

2 Comments:

  • Palautin kirjastoon juuri kirjan jossa oli ohjeet tuolla tekniikalla vielä pintaan tuli jonkinlaista kuviotakin. Tuossa opuksessa puhuttiin vain kahdenlangantekniikasta. Kirjassa oli monta ohjetta juuri tuolla tekniikalla. Tuntui vaikealta. Kirja oli käännöskirja joten voi sillä olla jokin muukin nimi.

    By Anonymous Salomea, at 9:53 AM  

  • Mielenkiintoinen tekniikka. Minullakin on herännyt halu kursseiluun, mutta vielä pitää varmaan odottaa ensi syksyyn.

    By Anonymous Marjut, at 12:43 AM  

Post a Comment

<< Home