Tuulintupa - TuuliStuga

Monday, April 09, 2007

Islanninmatka - Islandsresan


Todella erikoinen maa, Islanti! Luonto, kieli, historia, kulttuuri - näimme ja koimme vain murto-osan tästä kiehtovasta maasta keskellä Atlanttia. Ehdimme vain "pakolliset kuviot" kahden päivän intensiivisillä retkillämme, mutta nyt on sitten kastuttu vesiputouksilla, ihailtu luontoa, kylvetty kuumissa lähteissä, ihmetelty maasta purkautuvaa höyryä ja suihkulähdettä, syöty lammasta ja kalaa ja yritetty selvittää islannin kielen salaisuuksia. Meillä oli erikoinen ja tapahtumarikas matka ja olemme todella tyytyväisiä.


Myös Poika oli tyytyväinen ja innostunut matkakumppani, vaikka raahasimme hänet sekä maahöyryllä lämpiäviin kasvihuoneisiin että Reykjavikin keskustan kauppakadulle. Tämä peikko on tehty kasveista, kukista ja laavasta. Korkeutta yli 2 metriä! En huomannut, että kameran linssissä oli vesipisaroita, siitä vaaleat pilkut ja hämärä kuva.

Islanti on satujen saari ja oppaamme kertoi monta kiehtovaa tarinaa näkymättömistä ihmisistä, miehiä syövistä peikoista, maahisista ja muista yliuonnollisita tapahtumista, joihin kansa vielä tänäkin päivänä uskoo.

Ja sitten lanka! Aloin jo todella tuskastua, kun ensimmäisen päivän iltakävelyllä en löytänyt kuin yhden käsityökaupan, jossa näyteikkunan mukaan myytiin vain kirjontaan liityviä juttuja. Asiaa ei auttanut sekään, että pitkäperjantain retkellä löytyi kyllä villaa, mutta kaikki oli valmiita vaatteita. Todella kauniita käsitöitä, tyypillisiä islantilaisia villapaitoja ja paljon huovutettua tavaraa. Ja hinnat! Ne olivat kymmeniä tuhansia! Islannin kruunusta otetaan nimittäin viimeinen nolla pois ja saadaan hinta ruotsin valuuttaan. Perjantai-iltana vihdoin löysin yhden kaupan, jossa näytti olevan myös lankaa myytävänä. Se oli auki iltakuuteen lauantaina, jolloin retkemme päättyi sunnitelmien mukaan n. viideltä iltapäivällä. Onneksi hoksasin kysyä naispuoliselta oppaaltamme, olisiko hänellä tietoa muista kaupoista ja hän otti tietenkin ammittitaitoisena ja palvelualttiina selvää asiasta. Sain vihjeen yhdestä pikkukaupasta, joka oli suosittu paikallisten neulojien keskuudessa. Opas ajoi meidät sinne lauantain retken päätteeksi ja ehdimme hyvissä ajoin. Siellä oli enimmäkseen valmiita tuotteita, mutta myös lankaa. Ei mitään suuria valikoimia, mutta islantilaista villaa. Alafossia oli kahdenlaista, mutta pelkästään valkoista ja mustaa, hinta n. 3 euroa/100gr. Lett-Lopia olikin sitten kaikkia värejä ja olin saada hepulin, kun en tiennyt mitä olisin ottanut! Hinta n. 1,20 euroa/50 gr. Tämä oli ainoa tuote koko maassa, joka ei maksanut maltaita. PITKÄN HARKINNAN jälkeen päädyin näihin keriin:


700 gr Lett-Lopia.


Tähän väriin ihastuin heti!

Näistä tulee villapaita tai -takki islantilaisilla kuvioilla. Valkoista ja mustaa vastaavaa lankaa löytyy varastosta, joten ne jätin kauppaan. Nyt jälkeenpäin kyllä tuntuu, että olisin voinut nekin ostaa....

På svenska:

Vi hade en händelserik och underbar resa till denna speciella ö mitt i Atlanten! Garnet ovanför hittade jag efter många om och men med hjälp av vår kvinnliga guide. Allting var ju för det första stängt på torsdagkväll och på långfredagen och så hade vi bokat en utflykt som skulle ta hela lördagen. På söndagmorogn gick flyget hem. Affären, som guiden kunde tipsa om låg i centrum så hon körde oss dit i slutet på utflykten. Jag hittade både Alafoss och Lett-Lopi. Alafoss fanns endast i vitt och svart, så jag köpte 700 gr Lett-Lopi till priset av ca 250 SEK! Den enda produkten på Island som inte kostade skjortan! Den turkosa färgen blev jag extra förtjust i. Annars var det svårt att hitta garn. Hantverksbutiker fanns rätt många, men alla sålde färdiga produkter. Otroligt vackra isländska tröjor och koftor, mössor, vantar och mycket tovat.

Vi hann rätt mycket på våra två intensiva utflykter, allt från vattenfall, varma bad, geysirer, växthus uppvärmda med varma källor (bilden med trollet gjord av växter, blommor och lavastenar), historia och sagor. Guiden var underbar och duktig. Språket var också speciellt, salig blandning skandinaviska, finska och samiska. Eller hur låter detta: beikoniburgeri = baconhamburgare.

Första bilden är från Blå Lagunen, stora utomhusbadet med kiselhaltigt vatten, som har temperatur 37-39 grader året om.

9 Comments:

 • Puolta halvemmalla sait langat kuin Suomesta. Ainakin puolta.
  Kuinka ollakaan samoja värejä löytyy minulta.
  Huomenna työpaikkahaastatteluun. Koskahan alkaa jännittää?

  By Anonymous seijap, at 2:35 AM  

 • Mulle kans.. kiljuu täällä...
  Lett-lopi on 3-3.40e/50g vähittäin ja Alafos on 5.20e/100g ..
  tukussa hinnat on hieman alemmat... ( suunnittelee tilaavansa, kunhan eräät finanssipoliittiset asiat selkiää)
  Arvaas kuka on aatellu miehen houkutella joskus sinne?? :)

  By Blogger muoriska, at 3:46 AM  

 • Vau mikä matka teillä on ollut!!!!!

  By Anonymous rebekka, at 4:01 AM  

 • Hyvin suunniteltu matka antaa mahdollisuuden monenlaisiin elämyksiin.Paljon jäi varmasti "säkkiin" sellaista,muutakin kuin lankaa,mitä on mukava kotona ajan kanssa sulatella.Muistuu mieleeni vuosien takainen mieheni työmatkalle mukaan pääsemiseni Fär-saarille."Matkamuistona "toin sikäläisen ruustinnan suussasulavan tortun ohjeen.Sitä vieläkin,lähes 20 vuoden jälkeen, isompiin juhliin teen.

  By Anonymous famu, at 8:27 AM  

 • Kiva matkakertomus Islannista. Siellä olen itsekin halunnut joskus käydä, ehkäpä eläkepäivilläni. Saitpa tosi halvalla hyvää lankaa!

  By Anonymous villanne, at 9:51 AM  

 • Tuolla höyryävässä lähteessä olis ihana kellua...Kauniit värit langoissa.

  By Anonymous Teija, at 1:30 PM  

 • Kylläpä oli kivat kuvat matkasta ja tuonne olisi itsekin hienoa päästä!

  :O) Maria
  http://nukketalo.vuodatus.net

  By Anonymous Anonymous, at 11:55 PM  

 • No nyt sä olet käynyt tuolla mun unelmieni saarella! Mua kiehtoo nimenomaan ne islantilaiset uskomukset, tarut. Luontokin toki on siellä aivan ihmeellinen. Aivan mahdottomasti olette ehtineet parissa päivässä, onnelliset. =)

  By Anonymous Revontuli, at 7:17 AM  

 • Mielenkiintoinen matka varmaan, ja että poikakin tykkäsi, ne on tuossa iässä niin arvaamattomia ajatuksiltaan.

  By Anonymous catarina, at 8:31 AM  

Post a Comment

<< Home