Tuulintupa - TuuliStuga

Wednesday, July 16, 2008

Puutarhan vanhoja asukkaita...

Ostimme talon 16 vuotta sitten ja etupihalla oli jo silloin kaksi ruusua, jotka jaksavat kukoistaa kesä kesän jälkeen. Minulla ei ole aavistustakaan niiden nimestä, mutta uudet versot tulevat sekä juuripaakusta että vanhoista varsista. Nämä kukkivat kesäkuusta lokakuuhun. Viimeiset kukat saattavat jäädä lumen peittoon, edes yöpakkaset eivät niitä lannista. Väri on syvän kirkkaan punainen.
Tätä hajuherneennäköistä monivuotista kasvia sanon Ruusupavuksi, mutta olen melko varma että sen nimi on jotain aivan muuta. Kukat ovat erisävyisiä aniliiniin vivahtavia ja tänä vuonna ovat ilmat suosineet: näin kovasti se ei ole kukkinut kai koskaan. Se lisääntyy itsestään räjäyttämällä pavut jopa parin metrin päähän. Siemenet juurtuvat ensimmäisenä vuonna, keräävät voimia toisena ja lähtevät kovaan kasvuun ja kukintaan vasta kolmantena vuonna. Rikkaruohotkin jäävät sen varjoon!
Eilisen illan käsityö oli purkaa yksi pari kuukautta sitten neulomani Kaffe Fassetin sukka ja neuloa se uudestaan kantapäästä varpaisiin. Olin pudottanut kaksi (!) silmukkaa ja huomasin sen vasta, kun olin vetämässä sukkaa jalkaan... tällaista ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin...8 Comments:

 • näyttää vähän hajuherneeltä, onko hyväntuoksuinen?

  By Anonymous Anonymous, at 9:37 PM  

 • Tuo ruusu on aivan ihana!

  By Anonymous Anonymous, at 11:33 PM  

 • Rakastan tuoksuhernettä! Jos tuon sukulaisen nimi selviää haluan hankkia siemeniä, pihallamme on paikka rikkaruohon peittäjälle.

  By Anonymous Anonymous, at 2:13 AM  

 • Ihana noin kauniin punainen ruusu ja tuo tuoksuherne(?) Olen useanan vuotena tuoksuhernettä kasvattanut ja nyt aloin kasvattaa ruusunätkelmää, koska olen kaivannut monivuotista sen tapaista kasvia. Tuo sinun olisikin kyllä hyvä, jospa se selviää että mikä sen on.

  By Anonymous Anonymous, at 2:25 AM  

 • Huomasin vasta nyt tuolta alempaa juttusi vanhoista villapaidoista, jotka löysit! Aivan huippuja. Ei muuta kuin uuteen käyttöön!

  By Blogger Limeadine, at 4:24 AM  

 • Aivan ihana tuo tuoksuherneen näköinen kasvi! Voisitko lähettää siitä siemeniä, kun se kerta tekee niitä paljon??? Asun Ivalossa ja olisi ihan mielenkiintoista kokeilla kasvaisiko se täällä. Seuraan blogiasi käsitöiden että puutarhaharrastuksen innottamana.
  Sirpa

  By Anonymous Anonymous, at 1:19 AM  

 • Sinulle on huomionosoitukset Heimolassa, käypä kurkkaamassa.

  By Blogger seijap, at 11:24 PM  

 • Hei. Tuo kasvi näyttää ihan ruusunätkelmältä. Minulla kasvaa pihallani metsänätkelmää joka on sen luonnovarainen sukulainen.

  Anopilta saamani ruusunätkelmän siemenet ovat edelleen kylvämättä. :)

  By Anonymous Anonymous, at 11:57 PM  

Post a Comment

<< Home