Tuulintupa - TuuliStuga

Monday, August 21, 2006

Rentoudu neuloessasi

"Väitetään että neulominen on rasittavaa työtä, onpa henkilöitä, joilta lääkäri kaikkien käsitöiden joukosta on kieltänut juuri neulomisen eli puikoilla kutomisen.
Neulominen onkin rasittavaa, jos työn tekijä koko ajan jännittää itseään, mikä kuitenkin on aivan turhaa. Ei näin leppoisassa työssä ollenkaan tarvitse olla jännittynyt. Päinvastoin.
Istutaan mukavaan korkeaselkäiseen tuoliin mahdollisimman rennosti. Jalkojen alle asetetaan tyyny tai matala jakkara. Vartaloa ei jännitetä vaan annetaan selän mukavasti nojata tuoliin.
Käsivarsia ei missään tapauksessa jännitetä. Olkapäät aivan kuin pudotetaan alaspäin, kyynärpäiden annetaan etsiä tukea vartalosta. Kädet lasketaan niin alas kuin näkemisen kannalta on mahdollista. Työtä tehdessä liikutetaan käsiä vain ranteesta alkaen ja annetaan olkapäiden ja olkavarsien levätä.
Kun vasen käsi tavallisesti väsyy ensimmäiseksi, opetellaan vähitellen neulomaan niin, että tämä käsi vain kannattaa työtä ja vain sen etusormi liikkuu ohjaillen puikkoa ja lankaa. Oikean käden liikkeet riittävät suorittamaan muut työt.
Istuma-asentoa muutetaan aina jonkin ajan kuluttan, haetaaan selälle kuin entistäkin mukavampi paikka tuolissa, vieläpä selän taakse voi asettaa pienen tyynynkin. Olkapäät, jotka kuin väkisin tahtovat nousta pystyyn,pudotetaan alas. Pään asentoa vaihdellaan myös usein, ettei niska ala tuntua jäykältä. Ja sitten vaikkapa tunnin istumisen jälkeen noustaan ja tehdään muutamia voimisteluliikkeitä. Heilutellaan käsivarsia ja tehdään muutamia vartalontaivutuksia ja istutaan jälleen työn ääreen.Kun työtä tehdessä koko ajan ollaan kuin pienessä rentoutumispuuhassa ei neulominen ole ollenkaan rasittavaa."

Mary Olki: Kirjokintaista kauneimmat ja muita neuletöitä" vuodelta 1974. Alkuperäinen teksti on kuitenkin jo vuodelta 1943.

Käsi sydämellä: kuinka moni meistä rentoutuu fyysisesti neuloessaan eli puikoilla kutoessaan? Kuinka moni pitää voimistelutauon tunnin neulottuaan? Ja kuinka monella on korkeaselkäinen nojatuoli ja tyyny sekä selän takana että jalkojen tukena? Tämä tuntuu hauskalta luettavalta, mutta tarkemmin ajatellen on teksti täysin varteenotettavaa asiaa. Minä ainakin unohdun istumaan samaan asentoon, joka ei aina ole se oikea, ja huomaan kuinka niska ja hartiat jäykistyvät. Olenkin ottanut tavaksi, että TV:n ääressä neuloessani pidän tauon mainoskatkolla. En mene jääkaapille tosin vaan yritän joko venytellä tai vain nousta ylös ja liikua jollakin tavalla. Viime syksynä jouduin jopa turvautumaan fysioterapiaan, kun vasen olka kipeytyi niin etten pystynyt liikuttamaan käsivartta ilman särkyä. Terapeutti sanoi sen aiheutuvan monotoonisesta rasituksesta ja kyseli tarkkaan mitä teen työkseni. Sain onneksi tehokkaat venytysohjeet, jotka auttoivat terapeutin käsittelyn lisäksi. En uskalla edes ajatella, että joku kieltäisi neulomisen kokonaan!!

4 Comments:

 • Juu, asiaa on!! Mullakin niskat ja selkä aika jumissa. Pitäisi enemmän tehdä jotain muutakin kuin käsitöitä :-(.

  By Anonymous Rebekka, at 12:16 AM  

 • Sauvakävelyä neulomisen vastapainoksi. Mulla roikkuu tuossa tuo nyrkkeilysäkkikin, mutta en oikein saa hakatuksi sitä, kun tulee hartiat niin julmetun kipeiksi.

  By Anonymous seijap, at 1:54 AM  

 • Muuten olen löytänyt hyvän ja miellyttävän asennon soffalla, mutta päättely, erityisesti ommellen....niskat jumittaa heti. Virkkaus on myös pahaksi niskoille.
  Onneksi Naisvoimistelijoiden jumpat alkavat kohta!

  By Anonymous villasukka, at 6:40 AM  

 • Kertakaikkisen totta!=)

  By Blogger Ninni, at 10:45 PM  

Post a Comment

<< Home