Tuulintupa - TuuliStuga

Thursday, May 03, 2007

Muitten kätten töitä 2 - Andras hantverk 2

Kun vanhimman veljeni esikoinen syntyi 20 vuotta sitten, oli hän kummankin sukunsa ensimmäinen lapsenlapsi. Koska perinteistä, käyttökelpoista kastemekkoa ei löytynyt kummastakaan suvusta, niin äitini, Mummi, päätti tehdä uuden. Malli on Kotiliedestä parinkymmenen vuoden takaa, lanka on vaihdettu villalangasta ohueen puuvillaiseen virkkauslankaan aivan vain sen takia, ettei lapsi läkähdy ensimmäisiin omiin juhliinsa!
När min äldsta bror fick sitt första barn fr 20 år sedan, var han första barnbarnet både från sin fars och mors sida. I och med att det inte fanns någon traditionell och användbar dopklänning bestämde sig min mor, Mummi, att tillverka en ny. Mönstret är från en gammal tidning, endast garnet har bytts från tunt ull till virkgarn bara för att barnet inte skulle svettas ihjäl under sin första fest!
Mekko on yksinkertaisen kaunis, oikea mestariteos. Etumukseen kiinnitetään nauha, joka jää muistoksi jokaiselle lapselle. Puvun helmaan on Mummi kunniatehtävänään kirjonut jokaisen seitsemän lapsenlapsensa nimen ja kastepäivämäärän itse. Seuraavan sukupolven nimet kirjotaan luultavasti erillisiin nauhoihin tilanpuutteen takia.
Klänningen är mycker vacker i sin enkelhet. Runt bröstet fäster man ett band, som varje barn får behålla som ett minne. I fållen längst ner har Mummi själv, som hedersarbete, broderat varje 7 barnbarns namn och dopdatum. Nästa generations namn kommer förmodligen att broderas i separata banden pga. platsbrist.

Mekko on helppo pestä koneessa, sen voi jopa keittää tarpeen tullen. Yhtään tahraa ei ole jäänyt, vaikka tätä on lainattukin kolmelle vauvalle.
Klänningen är lätt att tvätta i tvättmaskin, den går att även kokas ifall det skulle behövas. Inte en enda fläck finns kvar fastän klänningen har lånats till tre andra bebisar.


Koko kuva ei tee oikeutta mekolle, pitäisi olla vauva mannekiininä. Laitan sen nyt tähän kuitenkin. Digitaalisia kuvia ei kastetilaisuudesta ole kenelläkään, eihän meillä ollut edes digikameraa silloin!
En helhetsbild visar inte vilket mästerverk klänningen är, man borde ha en bebis som mannekäng, men jag visar den ändå. Ingen av familjerna har digitala bilder från dopen, ingen av oss ägde ju någon digital kamera på den tiden!
10 Comments:

 • Voi kuinka se onkin kaunis. Minä olen ommellut meidän lapsille kastemekon. En tiedä tuleeko sitä käytettyä enää. Veljeni tulevalla vaimolla on kovasti erilainen maku. Ehkä lapset sitten joskus omille lapsilleen.
  Minua väsyttää ja olo on alakuloinen, osaksi johtuu kuusta osaksi muusta.

  By Anonymous seijap, at 5:07 AM  

 • Kaunis ja käytännöllinen kastemekko! Voi, kun saisi joskus tuollaisen itsekin tehtyä :P Kokemusta on satiinikankaasta tehdystä kastemekosta, joka ei kuumassa säässä ollut paras mahdollinen asuste. Lisäksi satiini oli hirmuisen liukasta, mikä ei yhtään helpottanut tilannetta :O
  PS. Kiitos blogini kommentoinnista :D

  By Anonymous Stella, at 6:03 AM  

 • Kaunis! Erityisen ihanaa on, että nimet ja kastepäivät ovat mekossa. Miten hienoa olisi, jos meidänkin sukumekossamme lukisi kaikkien sitä käyttäneiden nimet!

  By Blogger heidi, at 6:54 AM  

 • Kyllä se on kaunis!

  By Anonymous villanne, at 7:24 AM  

 • Ihana sukukalleus!!! Meilläkin on suvussa kangasmekko ja se on kulkenut kohta 35-vuotta. Ihan hyväkuntoinen vieläkin.

  By Anonymous rebekka, at 7:48 AM  

 • Jopas sattui! Just samanlainen kastemekko kun meillä. Tein sen 19 vuotta sitten esikoisen ristiäisiin.Sitä on käyttäneet kaikki meidän kuus muksua,ihan on vielä kun uus, odottelee vaan lastenlapsia. Puuvillalangasta se meidänkin on tehty, muistaakseeni jotain mölnlycken lankaa. -Nonna-

  By Anonymous Anonymous, at 10:23 AM  

 • Onpa kaunis perintökalleus. Aihe on minulle hyvin ajankohtainen, sillä ole tuunaamassa Kakkoselle virkkaamaani kastemekkoa tyttöjen mekoksi. Tein nimittäin poikien mekon vaalean, poikia siinä onkin kastettu jo viisi, ja nyt Kakkonen haluaa oman tyttärensä kastettavan samassa mekossa. Rusetti- ja nauhakauppaan siis.

  By Anonymous mennahuu, at 9:59 PM  

 • Kaunis, pitäisiköhän kaivaa omat kastemekot esille.
  valoa tähän päivään. Joku ongelma on blogissani, enkä pääse päivittämään,

  By Anonymous catarina, at 10:08 PM  

 • Tulipa torso tuosta kommentistani, piti kirjoittamani että vaaleansinisellä vuorilla, mutta joku tuli ja keskeytti...

  By Anonymous mennahuu, at 2:06 AM  

 • Kaunis kastemekko. Minä olen ommellut lapsillemme mekon, jota on käyttänyt toistaiseksi omien neljän lapsen lisäksi kaksi sukulaislasta. Vuoreen on kirjailtu kaikkien kastettujen nimet. Jospa se sitten joskus kelpaisi mahdolliselle jälkipolvelle.

  By Anonymous Hepsi, at 6:28 AM  

Post a Comment

<< Home